Logopedie

Onze logopedisten bieden een deskundige begeleiding voor volwassenen
met spraak-, taal- en slikstoornissen, en
ondersteuning bij neurologische communicatiestoornissen.


Onze logopedisten en hun werkgebieden met volwassenen

Onze logopedisten ondersteunen volwassenen op de volgende gebieden:

  • Spraakstoornissen
  • Stemproblemen
  • Slikstoornissen (dysfagie)
  • Neurologische communicatiestoornissen

Spraakstoornissen

Net als bij kinderen kunnen ook volwassenen en studenten met articulatieproblemen bij ons terecht. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn in het kader van hun opleiding of professionele ontwikkeling.

Stemproblemen

De stem speelt zowel sociaal als professioneel een onmisbare rol. Intensief stemgebruik kan leiden tot vermoeide stembanden en omliggende structuren. Mensen met een spreekberoep lopen hierbij extra risico.

Stemklachten ontstaan vaak door een disbalans tussen verkeerd stemgebruik of stemmisbruik en onvoldoende stemrust. In onze behandeling ligt de nadruk op stemhygiëne en een gezonde stemtechniek.

Dysfagie (slikstoornissen)

Een slikprobleem ontstaat wanneer er iets misgaat bij het transport van voeding, vloeistoffen, speeksel of medicijnen van de mond naar de maag. Dit kan worden veroorzaakt door afwijkingen in de structuren die essentieel zijn voor het slikproces. Een belangrijk risico hierbij is dat eten of drinken in de longen terechtkomt, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Verworven dysfagie komt vaak voor bij:

  • Patiënten met oncologische aandoeningen
  • Personen met neurogene stoornissen
  • Het natuurlijke verouderingsproces

Neurologische communicatiestoornissen

Na een hersenletsel of bij neurodegeneratieve aandoeningen (zoals Multiple Sclerose, Parkinson, ALS, enz.) kunnen spraak- en taalproblemen optreden. We maken een onderscheid in:

  • Dysartrie:
    Mensen met dysartrie ervaren moeite met de uitspraak van woorden na hersenschade. Dit kan leiden tot een slechte verstaanbaarheid. Tijdens de therapie analyseren we welke spraakcomponenten (zoals ademhaling, stemgeving, resonantie of articulatie) niet optimaal functioneren. Het verbeteren van de verstaanbaarheid staat hierbij centraal.
  • Afasie:
    Bij problemen met taal (zowel productie als begrip) spreken we van afasie. Onze aanpak is individueel gericht, waarbij de patiënt en zijn omgeving centraal staan. Indien nodig worden alternatieve communicatiemiddelen ingezet. In de praktijk zien we vaak een combinatie van beide benaderingen.
  • Cognitieve problemen:
    Hersenletsel kan ook leiden tot cognitieve uitdagingen, zoals problemen met aandacht en concentratie. Onze logopedisten bieden hierop gerichte therapie aan.

MAAK EEN AFSPRAAK


Contacteer ons


Praktijkadressen

PGC De Zaat

Philippe Saveryslaan 43

9140 Temse


PGC De Zaat Junior

Philippe Saveryslaan 336

9140 Temse


Maatschappelijke zetel

Kinesitherapie De Zaat GCV

KBOnr: BE0829.608.336

Philippe Saveryslaan 147

9140 Temse


Volg ons op sociale media



Copyright PGC De Zaat 2024. Alle rechten voorbehouden