Ma - Vr 08.00 - 21.30Zaterdag volgens afspraak+03 296 77 19info@pgcdezaat.bePGC De ZaatPhilippe Saveryslaan 43, 9140 TemsePGC De Zaat JuniorPhilippe Saveryslaan 336, 9140 Temse


Logopedie




Onze logopedisten werken op de volgende gebieden met volwassenen: spraakstoornissen, stemproblemen, slikstoornissen en neurologische communicatiestoornissen.

Spraakstoornissen

Net zoals bij kinderen, kunnen articulatieproblemen ook worden aangepakt bij volwassenen of bij studenten, in het kader van hun opleiding.

Stemproblemen

Niet alleen op sociaal vlak, maar ook op professioneel vlak is stem voor velen onmisbaar. Intensief stemgebruik vermoeit de stembanden en de structuren errond. Personen met een spreekberoep zijn hier een grote risicogroep. Stemklachten worden vaak ontwikkelt door een verkeerde verhouding in (foutief) stemgebruik of stemmisbruik en stemrust. Stemhygiëne staat centraal in de behandeling.


Dysfagie (slikstoornissen)

Er is sprake van een slikprobleem wanneer er iets fout loopt in het verplaatsen van voeding, vloeistoffen, speeksel of medicijnen van de mond naar de maag. Dit ten gevolge van abnormaliteiten in de structuren die cruciaal zijn bij het slikken. Hierbij speelt het gevaar dat bijvoorbeeld eten of drank in de longen kan terechtkomen.

Verworven dysfagie wordt het vaakst veroorzaakt bij patiënten met oncologische problemen, neurogene aandoeningen of ten gevolge van het normale verouderingsproces.

Neurogene communicatiestoornissen

Na hersenbeschadiging of bij neurodegeneratieve ziekten (Multiple Sclerose, Parkinson, ALS,…) kunnen er zich onder andere problemen voordoen op het gebied van spraak –en taal.

Wanneer mensen problemen ondervinden bij de uitspraak van woorden na hersenschade, spreken we van dysartrie. Deze personen zijn vaak moeilijk verstaanbaar voor de omgeving. In therapie gaan we na welke component van de spraak foutief verloopt (ademhaling, stemgeving, resonantie, articulatie). Het verbeteren van de verstaanbaarheid staat hier centraal.

Bij problemen op het gebied van taal (productie en/of begrip) na hersenschade spreken we van afasie. In therapie volgt een individuele aanpak waarbij de patiënt en zijn omgeving centraal staan. In sommige gevallen worden ook alternatieve communicatiemiddelen ingezet. In de praktijk zien we vaak een combinatie van beiden.

Hersenschade kan ook cognitieve problemen in de hand werken met name aandacht en concentratie. Dit is ook een onderdeel waar onze logopedisten met u aan kunnen werken.


Contacteer ons voor meer informatie


Contacteer ons


Praktijkadressen

PGC De Zaat

Philippe Saveryslaan 43

9140 Temse


PGC De Zaat Junior

Philippe Saveryslaan 336

9140 Temse


Maatschappelijke zetel

Kinesitherapie De Zaat GCV

KBOnr: BE0829.608.336

Philippe Saveryslaan 147

9140 Temse


Volg ons op sociale media



Copyright PGC De Zaat 2024. Alle rechten voorbehouden