Logopedie bij kinderen

Onze logopediste helpt kinderen hun
communicatievaardigheden en zelfvertrouwen te versterken.


Logopedie

Onze logopedisten werken met kinderen op de volgende gebieden:

  • Achterstand of stoornissen in de spraak- en taalontwikkeling
  • Articulatieproblemen (fonetisch/fonologisch)
  • Leerproblemen (rekenen – dyscalculie, lezen – dyslexie, spelling – dysorthografie)
  • Stemproblemen (vb. verkeerd stemgebruik, kinderheesheid)
  • Oro-myofunctionele stoornissen (afwijkende mondgewoonten en infantiel slikken)

Voorafgaand aan de therapie vindt een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek maken we kennis en brengen we de zorgbehoeften in kaart. Vervolgens wordt er een onderzoek uitgevoerd. Op basis van de resultaten bespreken we of therapie al dan niet nodig is. Indien nodig starten we de therapie op.

We hanteren een holistische aanpak en streven altijd naar optimale communicatie tussen alle betrokken partijen zijnde ouders – school/CLB – logopedist om de beste resultaten te kunnen bereiken.

Spraak – en taalontwikkeling

Kinderen met een vertraagde of verstoorde spraak- en/of taalontwikkeling kunnen bij ons terecht voor begeleiding. Dit omvat kinderen die problemen ervaren met taalvaardigheid, waardoor hun communicatie wordt belemmerd.

De problemen kunnen betrekking hebben op:

    • Het produceren van taal: moeite met spreken en het vormen van correcte zinnen.
    • Het begrijpen van taal: afwijkingen in taalbegrip.

Wanneer de taalontwikkeling (begrip, productie of een combinatie daarvan) trager of anders verloopt dan bij leeftijdsgenoten, spreken we van een taalprobleem.


Articulatie

Kinderen kunnen om verschillende redenen moeite hebben met articulatie. We onderscheiden hierin twee groepen:

  • Fonetische articulatieproblemen: Hierbij is er sprake van motorische moeilijkheden bij het vormen van een specifieke klank. Voorbeelden hiervan zijn problemen met het uitspreken van een rollende /r/ of een sissende /s/.
  • Fonologische articulatieproblemen: Hier passen kinderen vereenvoudigingsprocessen toe tijdens het spreken, waardoor klanken incorrect worden gebruikt. Deze processen zijn normaal bij jonge kinderen, maar zouden vanzelf moeten verdwijnen naarmate de spraakontwikkeling vordert.

Wanneer deze vereenvoudigingsprocessen aanhouden, biedt logopedie de juiste ondersteuning.

Leerproblemen

Kinderen die een achterstand hebben op het gebied van schoolse vaardigheden, zoals rekenen, lezen en spelling, komen vaak bij een logopedist terecht. Dit kan zowel na doorverwijzing door de school of het CLB, als op eigen initiatief. Naast begeleiding voor jonge kinderen met leerproblemen bieden wij ook ondersteuning voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Stem

Dit omvat kinderen met organische en/of functionele stemproblemen, zoals kinderen met stembandknobbels door stemmisbruik.

Oro-myofunctionele stoornissen

Kinderen met slikproblemen zien we vaak in het kader van een orthodontische behandeling of ter preventie hiervan. Slikproblemen kunnen namelijk afwijkingen aan het gebit veroorzaken en gaan vaak gepaard met articulatieproblemen.

Daarnaast helpen we bij het corrigeren van ongewenste mondgewoonten, zoals open mondgedrag, duim- of vingerzuigen, en tongpersen.


MAAK EEN AFSPRAAK


Contacteer ons


Praktijkadressen

PGC De Zaat

Philippe Saveryslaan 43

9140 Temse


PGC De Zaat Junior

Philippe Saveryslaan 336

9140 Temse


Maatschappelijke zetel

Kinesitherapie De Zaat GCV

KBOnr: BE0829.608.336

Philippe Saveryslaan 147

9140 Temse


Volg ons op sociale media



Copyright PGC De Zaat 2024. Alle rechten voorbehouden